Τι να δειτε

Μουσεία – Πολιτισμός

Το Μουσείο των Ακριτών της Ευρώπης που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Acrinet με την επιστημονική φροντίδα του κέντρου της ελληνικής λαογραφίας της ακαδημίας Αθηνών. Επιλέγει για την εγκατάσταση του η ακριτική πρωτεύουσα του δήμου Πελεκάνου, όπως γράφει η διευθύντρια της ελληνικής λαογραφίας της ακαδημίας Αθηνών κ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη επειδή διασώζει ακόμα ζωντανούς τους θρύλους των ακριτών, το Διγενή και τα κατορθώματα των μέσα από τα ριζίτικα τραγούδια, τα τοπωνύμια όπως το ραβδί του Διγενή και η Πατέλα του, το παράθυρο της βασιλοπούλας καθώς και τις υπέροχες τοιχογραφίες των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών με τους καβαλάρηδες στρατιωτικούς αγίους Άγιο Γεώργιο, Άγιο Δημήτριο, Άγιο Θεόδωρο.

 

Παραλίες

Τις πανέμορφες παραλίες με τα δαντελωτά ακρογιάλια μοναδικές σε έκταση 18 χιλιόμετρα περίπου.

Οι παραλίες ξεκινούν ανατολικά από το Γιανισκάρι και τελειώνουν στο Ελαφονήσι με την φημισμένη παραλία. Στο Γιαλυσκάρι υπάρχουν τρεις παραλίες η ανατολική με άμμο η μεσαία με ψιλό χαλίκι και η τρίτη με χοντρότερο χαλίκι, στην συνέχεια έχουμε παραλίες τριών περίπου χιλιομέτρων με βότσαλα, άμμο, μεγάλες πέτρες με μικρούς κόλπους, βράχους, και μικρές σπηλιές, και φτάνουμε στην οργανωμένη παραλία Χαλίκια που είναι βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης.

Δυτικά οι παραλίες ξεκινούν με την κεντρική παραλία του χωριού την Παχιά Άμμο βραβευμένη με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνέχεια έχουμε την παραλία Τροχαλού, Ψηλός Βόλακας, Καραβόπετρα, Πλακάκι, Αλωνάκι Γραμμένου, Γραμμένο με δυο παραλίες με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κριός, Ελαφονήσι.

 

Φαράγγια

Σαμαριάς: μνημείο της φύσης το μεγαλύτερο φυσικό φαράγγι της Ευρώπης ανάμεσα σε βουνά ύψους 2500 – 2000 μέτρα 18 χιλιόμετρα μήκος 500 μέτρα ύψος και το στενότερο σημείο 3 μέτρα, η διαδρομή είναι γύρο στις 5-6 ώρες. Αρχίζει από το οροπέδιο του Ομαλού και τελειώνει στην Αγία Ρουμέλη ο διαβάτης έχει να θαυμάσει την άγρια φύση και να δει και να γευτεί μυρωδιές απο σπάνια αγριοβότανα και αγριολούλουδα. Υπάρχει περίπτωση να δει και τα περίφημα αγριοκάτσικα ΚΡΙ-ΚΡΙ ψηλά στα βράχια. Θα χαρεί της πόρτες του φαραγγιού και θα βγει στην πεντακάθαρη παραλία της Αγίας Ρουμέλης με την μαύρη άμμο.

Αγίας Ειρήνης: αρχίζει από το ομώνυμο χωριό και τελειώνει στη Σούγια όμως ο επισκέπτης βγαίνει πριν την διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στον Λειβαδά στο φαράγγι υπάρχουν 13 σπήλαια όπως Νερότρυπα, Κόκκινη σπηλιά, Ελληνικών, Σπηλές, Σκοτεινό, Χάρακας κλπ.

Ανύδρων: είναι το κοντινότερο στην Παλαιόχωρα έχει πολύ βλάστηση και σ’ αυτό υπάρχουν τα φημισμένα βότανα της Κρήτης, δίκταμο, φασκόμυλο, ρίγανη, μέντα, και θυμάρι, καθώς και πολλά αγριολούλουδα. Ξεκινά από τον Αζωγυρέ και καταλήγει στην θάλασσα.

Καλογήρου: αρχίζει από τους Αλιγούς και καταλήγει στο Σάσαλο.

Τοπολιανό: περίφημο φαράγγι από το οποίο περνά ο δρόμος που οδηγεί μέσω Κισάμου στην Παλαιόχωρα.

 

Εκκλησίες

Ο καθεδρικός ναός της Παλαιόχωρας, η Παναγία η Ευαγγελίστρια (100 χρόνων που σύμφωνα με τη ντόπια λαϊκή παράδοση όταν καιγόταν ο τρούλος της έπεσε από 14μ. ύψος χωρίς να πάθει τίποτα), ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Γεωργίου, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Άγιος Αντώνιος, η Ανάληψη, η Αγία Τριάδα, και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

 

Αρχαίες πόλεις

Λισσός με πολλά ερείπια όπως θολωτά αψιδωτά κτήρια, μικρό θέατρο, λουτρά, Δωρικό κτίριο του ναού του Ασκληπιού με ψηφιδωτά 4ου αιώνα π.χ.

Έλυρος στη θέση κεφάλα του χωριού Ροδοβάνι.

Υρτακίνα κτισμένη πάνω σε ένα φυσικό φρούριο με κάστρο πάνω από το χωριό Πλατανιά.

Κάδρος ήκμασε το πρώτο μ.Χ. αιώνα.

Συϊα επίνειο Ελύρου και Υρτακίνας

Πέλκις στο Βουτά απ’ όπου πήρε και το όνομα της η περιοχή και ο σημερινός Δήμος Πελεκάνου.

Καλαμύδη πάνω στα ερείπιά της είναι χτισμένη η Παλαιόχωρα.

Βιένα δυτικά της Κουντούρας

Ποικίλασσος κοντά στην Σούγια.

 

Σπήλαια

Ζουρές στον Αζωγυρέ, 13 στο φαράγγι Αγίας Ειρήνης, Ληγιάς, Σαπουνά στο Ροδοβάνι, Ξωτοκοσπήλιαρο, Νεροσπηλιέ και Θαφτό στο Κουστογέρακο, του Δυσσέα, το Χαλαρό και η Σταλίχτρα στα Τεμένια, του Βιττώρω, και Σφανταχτοσπήλιο στον Καμπανό.